Natuurbeleving

Ons erf  beslaat ruim 6000 m2 en het bijzondere is dat er heel veel bomen staan en niet al te ‘netjes’ is ingericht. De moestuin die ooit in de jaren 50 is aangelegd is verwilderd en nu omgevormd tot een microbos met een geheel eigen natuur. Er is een grote diversiteit aan vogels te bespeuren, van de grote bonte specht, groene specht, boomkruipers, vlaamse gaai, vinkjes, zanglijsters tot de steenuil (die al generaties lang op het erf broedt).

Hazen lopen in het veld en soms zelfs in de tuin, vleermuizen en zwaluwen vliegen hoog en laag. Op de buur akkers zijn de wulp, zilverreiger en diverse bijzondere weidevogels te bewonderen en nog geen 3 kilometer verderop ligt de waterberging Twisk die ruim 13 jaar geleden door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werd ingericht. Het gebied is aantrekkelijk gemaakt voor het broeden van zeldzame moerasvogels. Er zijn kuif- en krakeenden, gras- en waterpiepers, watersnip en roerdomp gezien. De waterberging is om de hoek van de Melchiorhoeve, een fiets-/wandelpad gaat er naar toe, een mooi rondje om de wandelen maar ook het begin van een van de prachtige fietsroutes in de omgeving.

Alhoewel onze tuin nog volop in aanleg/ontwikkeling is hebben we vast op sommige plekken bloemen gezaaid en geplant welke bijen en vlinders aantrekken. In de groentetuin staan verder verschillende bessensoorten, rozenbottels en kruiden. In onze voortuin staat een aantal bijzondere oude hoogstam fruitbomen, deze bomen zijn geregistreerd bij de Pomologische vereniging Noord Holland. Wij proberen deze bijzondere bomen zo goed mogelijk te laten overleven door om de paar jaar deskundige snoei en door indien nodig andere ‘gewone’ bomen weg te halen/flink te snoeien. Het betreft onder meer een Kroos (kerspruim) en Kwets, Winterjan (stoofpeer), Graziool (pondspeer), Drielse Groene (stoofpeer), Wealthy (appel) en Schone van Boskoop (appel).

© 2025 Melchiorhoeve .